MC12 och MC12s
MC12, den sista i raden av laborationsdatorer från microlf, är byggd kring en Freescale (fd. Motorola) MC9S12DG256-microcontroller. DBG12 är standard monitor/debugger. Även en "minimalvariant" MC12s, avsedd för projektinriktade kurser, producerades.

Översikt

Microcontrollern innehåller olika typer av minne: RWM/EEPROM och FLASH, dessutom en imponerande uppsättning IO-möjligheter så som: AD, PWM, SPI, CAN mm.

Till MC12 kan ML4 (26-polig kontakt) anslutas precis som övriga kort i ML-serien (piggy-back). Utöver detta finns de signaler som inte används direkt för sådana anslutningar samlade i kontaktering i kortets ytterkanter vilket underlättar anslutning av annan utrustning.

MC12 har också ett 6-poligt standard BDM-gränssnitt för direkt kommunikation med microcontrollern. MC12 levereras med inbyggd monitor/debugger DBG12. Den inbyggda programvaran kan enkelt uppgraderas med hjälp av exempelvis POD10 eller POD20.

MC12S är miniatyrvariant av MC12. MC12S är avsedd att användas i konstruktionsprojekt, för speciella mät- och styr- tillämpningar etc. MC12S består av en MC9S256 mikrocontroller, resetlogik, kortslutningssäkring och kristalloscillator. Samtliga signaler är enkelt åtkomliga via standardkontakter på MC12S. För att kunna kommunicera med MCS12, programmera det interna flash-minnet etc behövs någon form av standard BDM adapter för Freescale HCS12.

Specifikationer

  • CPU: HCS12
  • 256 kB FLASH, varav 32kB upptas av monitor/debugger DBG12
  • 12 kB statiskt RWM och 4 kB EEPROM.
  • Seriekommunikation: SCI och CAN, A/D omvandlare
  • Flera olika typer av räknarkretsar, PWM